sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Työkyvyttömyyseläke

Ensimmäisenä täytyy todeta, että alunperin tämän blogin tarkoituksena oli olla henkilökohtainen valituspaikka mutta olen saanut niin hyvää palautetta tästä, että pyrin rakentavassa hengessä tuomaan asioita esille.

Olen tässä vuosien saatossa huomannut hyvinkin monenlaista suhtautumista minun työkyvyttömyyseläkkeeseen. Itse asiassa virallinen nimi taitaa olla tapaturmaeläke mutta joka tapauksessa samasta asiasta puhutaan. Monethan luulevat edelleen Suomessa, että vakuutusyhtiön eläke on helppo saada, riittää kun sitä menee vaan hakemaan mutta ei se ihan niinkään mene. Ei mene kyllä KELA.nkaan eläkkeiden kanssa niin. Joskus miljoona vuotta sitten on saattanut eläkkeellekin päästä heppoisin perustein mutta puhutaan nyt tästä päivästä. Minun kohdalla eläkkeenhakuprosessi oli todella pitkä ja raskas, koska ensinnäkin vakuutusyhtiö haluaa kääntää jokaisen kiven ennen kuin se päätös tehdään, koska se yleensä on lopullinen ja kallis päätös. Minun kohdalla sitä asiaan mietittiin aikalailla kaksi vuotta ennen kuin eri tahot tulivat siihen tulokseen, että en selviä nykyajan työmarkkinoiden vaatimuksista. 

Noin vuosi minulle puhuttiin siitä, että kyllä sinulle jonkunlainen räätälöity työpaikka jostakin löytyy kunhan tässä maltetaan olla kärsivällisiä. Puhuttiin, että työn pitää olla minulle sopivaksi räätälöityä ja osa-aikaista mutta sellaista ei kuitenkaan kukaan halua tarjota, koska työntekijän täytyy olla työnantajalle sijoiutuksen arvoinen eli työntekijän pitää pystyä tekemään kaikkea mitä työnantaja pyytää. Itse olen kaupalliselle alalle kouluttautunut ja ollutkin töissä kaupassa, missä ei liiemmin uskottu sitä, että ihan kaikkea en pysty tekemään, kuten esimerkiksi vaihtamaan loisteputkia kattovaloihin. Herkästi työnantaja käsittää asian niin, että olen laiska. Eli tälläisia räätälöytyjä työpaikkoja ei valitettavasti ainakaan Suomesta löydy. Taitaa olla ihan muutama yrittäjä, joka vammaisille ja vammautuneille haluaa töitä tarjota. Kyllä minäkin voisin töitä tehdä nytkin vaikka joka päivä jos löytyy sellainen työantaja, joka ymmärtää sen, että ihan kaikkea minulta ei voi vaatia, koska minulla on selviä rajoitteita. 

Moni käsittää asian myöskin niin, että eläke on nuorelle ihmiselle jotenkin tavoiteltu tila, ettei ainakaan töissä tarvitse käydä. Ikuinen loma. No, ei se ihan niinkään mene, vaikka minäkin ikuisella lomalla olen niin joudun päivittäin tekemään töitä itseni kanssa kuin moni muu. Joskus en haluaisi edes nousta sängystä tai mennä käymään edes kaupassa kun kuitenkin joudun taas kohtaamaan ne samat ennakkoluulot kuin eilenkin. 

Moni käsittää asian myöskin niin, että minua ei kiinnosta tehdä töitä. Ja kun en tee töitä niin olen jotenkin kummallinen. Suomessa monesti arvotetaan ihminen työnsä kautta hyväksi tai huonoksi. Mitä enemmän teet töitä ja mitä enemmän maksat veroja niin sen parempi olet. No, ei se onneksi kaikkien kohdalla noin mene mutta hiukan kärjistäen tuon esimerkkejä esille, että herättäisiin ajattelemaan, että pelkästään työ ei olisi se, minkä kautta arvostuksensa saa. Tiedän, että minua lähipiirini arvostaa ihan muiden asioiden vuoksi ja minä arvostan lähipiiriäni ihan muiden asioiden takia mutta olen tietenkin hyvillään kun niin moni menestyy työelämässäkin.

Ihan sama asia oli aikanaan armejan kanssa. Kun minä en armejaa käynyt niin aika helposti minut jätettiin tai minä jäin yhteisten juttujen ulkopuolelle. Kun kerroin, miksi en armejaan ole edes menossa ja miksi en ole menossa niin aika äkkiä minut luokiteltiin hulluksi. Hulluhan minä olen kun olen tästä kaikesta selvinnyt suhteellisen ehjin nahoin mutta en sillä tavalla hullu kun minusta ajateltiin.

Timppa 

2 kommenttia:

  1. Tämä voi kuulostaa kliseeltä mutta sanotaan että ei ole yhtään vahvaa ihmistä jolla on ollut helppo menneisyys. Sinä oot menneisyydestä selvinnyt kaikesta huolimatta. 💪Tsemppiä tähänkin päivään!

    VastaaPoista